#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over verkoudheid

Het enige wat mensen weten over verkouden zijn is dat het erg vervelend is, veel verder komen de meeste mensen niet. Wij vinden dat het tijd is dat meer mensen leren wat een verkoudheid eigenlijk is, vandaar dat wij dat in dit artikel zullen laten zien.

Wat is een verkoudheid?

De verkoudheid is een virale infectie van uw neus en keel (bovenste luchtwegen). Het is meestal ongevaarlijk, hoewel het misschien niet zo aanvoelt. Veel soorten virussen kunnen een verkoudheid veroorzaken. Kinderen jonger dan 6 jaar lopen het grootste risico op verkoudheid, maar gezonde volwassenen kunnen ook twee of drie verkoudheden per jaar verwachten. De meeste mensen herstellen van een verkoudheid in een week of 10 dagen. Symptomen kunnen langer aanhouden bij mensen die roken. Als de symptomen niet verbeteren, ga dan naar uw arts.

Symptomen van een verkoudheid

Symptomen van een verkoudheid zullen meestal één tot drie dagen na blootstelling aan een verkoudheidsvirus aanhouden. Kenmerken en symptomen, die van persoon tot persoon kunnen verschillen, kunnen onder meer zijn: ?         Lopende of verstopte neus ?         Keelpijn ?         Hoesten ?         Congestie ?         Over het algemeen onwel (malaise) voelen De afscheiding van uw neus kan dikker worden en geel of groen van kleur worden als een gewone verkoudheid zijn beloop heeft. Dit is geen indicatie van een bacteriële infectie. Wanneer naar een dokter gaan Voor volwassenen - zoek medische hulp als u last heeft van het volgende: ?         Koorts hoger dan 38,5 C (101,3 F) ?         Koorts die vijf dagen of langer aanhoudt of na een koortsvrije periode terugkeert. ?         Kortademigheid Voor kinderen - in het algemeen hoeft uw kind niet naar de dokter voor een verkoudheid. Maar vraag direct medische hulp als uw kind een van de volgende zaken heeft: ?         Koorts van 38 C bij pasgeborenen tot 12 weken ?         Stijgende koorts of koorts die meer dan twee dagen duurt bij een kind van welke leeftijd dan ook. ?         Ernstige symptomen, zoals hoofdpijn of hoesten ?         Ongebruikelijke slaperigheid ?         Gebrek aan eetlust

Oorzaken van een verkoudheid

Hoewel veel soorten virussen een verkoudheid kunnen veroorzaken, zijn rhinovirussen de meest voorkomende boosdoener. Een verkoudheidsvirus komt uw lichaam binnen via uw mond, ogen of neus. Het virus kan zich verspreiden via druppels in de lucht wanneer iemand die ziek is hoest, niest of praat. Het verspreidt zich ook via persoonlijk contact met iemand die verkouden is of door het delen van besmette voorwerpen, zoals gebruiksvoorwerpen, handdoeken, speelgoed of telefoons. Als u na dergelijk contact of blootstelling uw ogen, neus of mond aanraakt, is de kans groot dat u verkouden wordt. Er is geen vaccin voor de gewone verkoudheid, maar u kunt wel gezonde voorzorgsmaatregelen nemen om de verspreiding van koude virussen te vertragen. Reinig uw handen grondig met water en zeep en leer uw kinderen het belang van handen wassen.  Als er geen zeep en water beschikbaar zijn, gebruik dan een ontsmettingsmiddel voor de handen op basis van alcohol. Een verkoudheid kan ook overslaan in een griep, omdat het immuunsysteem dan al verzwakt is, is de kans groter dat de griep op u aanslaat.
CloudZorg Nieuws Online hulp