Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
ECG (Hartfilmpje)
Op elke locatie kunnen hartfilmpjes worden gemaakt, dit kan zowel op afspraak of meteen als de arts dat nodig vindt.
Wat is een ECG?
Een ECG is een grafische weergave van de elektrische activiteit in de hartspier. De letters ECG staan voor ElektroCardioGram. Het ECG is bekend als een hartfilmpje, hoewel het eigenlijk meer registreert dan in beeld brengt. Een ECG registreert de elektrische prikkel die de spiercellen in het hart laat samentrekken.
De meeste hartziekten hebben gevolgen voor het prikkelgeleidingssysteem en laten daarom sporen na op een ECG. Om een hartinfarct snel te kunnen herkennen, is een ECG een belangrijk onderzoek.
Wat ziet een dokter op een ECG?
Een ECG geeft veel informatie over hartziekten. Is er wel sprake van een hartziekte? Of is het een onschuldige afwijking? Is het een hartritmestoornis of gaat het om een hartinfarct van jaren geleden? Bij pijn op de borst kan een ECG aantonen of die al dan niet veroorzaakt wordt door angina pectoris.
Toepassingen
Veel hartziekten worden pas zichtbaar op het ECG als het hart extra wordt belast. Daarom wordt een ECG ook vaak afgenomen tijdens een inspanningstest. Een ECG heeft talrijke toepassingen, zoals het monitoren van het hartritme in de ambulance of op de intensive care. De meeste dokters en ziekenhuismedewerkers herkennen belangrijke afwijkingen op het ECG zoals een hartinfarct. Maar andere hartziekten zoals een hartritmestoornis of een hartinfarct uit het verleden zijn soms lastig te herkennen op een ECG. Meestal is daar een cardioloog voor nodig.
Kosten van het ECG
De kosten van het ECG zit in het basispakket.