#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Medicijnen, nicotine vervangers

Medicijnen vergroten je kans om succesvol te stoppen, maar het zijn geen wondermiddelen. Het is ook erg belangrijk dat je gemotiveerd bent om te stoppen.

Nicotinevervangers

  1. Deze zijn verkrijgbaar in pleisters, kauwgum, mondspray en tabletten.
  2. Ze werken vooral goed bij mensen die meer dan 15 sigaretten per dag roken. Maar ze worden aangeboden bij een gemiddelde van 10 sigaretten per dag of meer.
  3. Ze werken het best als mensen naast het gebruik ervan ook begeleiding hebben (de kans dat het lukt wordt twee keer zo groot).
  4. Nicotinevervangende middelen zijn zonder doktersrecept verkrijgbaar en hebben weinig risico op bijwerkingen. Er bestaan verschillende doseringen.
  5. De keus voor een van de nicotinevervangers kan worden gemaakt op basis van persoonlijke voorkeur, de prijs en het soort bijwerkingen (variërend van irritatie aan mond en keel, hikken, kuchen, slecht slapen, tot tand-, maag- en darmklachten). De ene vorm is niet beter dan de ander.

Andere medicijnen

Onderstaande medicijnen kunnen helpen om ontwenningsverschijnselen te verminderen en ze kunnen de trek in roken verkleinen. Alle vier kunnen ze bijwerkingen hebben zoals misselijkheid, droge mond, hoofdpijn, duizeligheid en slaapstoornissen. Daarnaast hebben ze ook elk aparte bijwerkingen. 
Geen van deze middelen geldt op dit moment als het beste medicijn. 
  1. Varenicline (Champix): Dit medicijn kan door vrijwel alle rokers die willen stoppen met roken gebruikt worden. Het kan niet gecombineerd worden met nicotinevervangende middelen.
  2. Nortriptyline (Nortrilen): Dit middel helpt vooral rokers die willen stoppen met roken en een stemmingsstoornis hebben (somber, depressief). Nortriptyline kan niet worden gebruikt door mensen met een hartaandoening.
  3. Bupropion (Zyban): Bupropion mag niet worden gebruikt door zwangeren, door patiënten met ernstige leverstoornissen, epilepsie of eetstoornissen. Dit medicijn kan worden gecombineerd met nicotinevervangende medicatie, maar kan de werking van andere medicijnen beïnvloeden.
  4. Cytisine: Sinds kort is bekend dat ook cytisine effectief is bij stoppen met roken. Dit middel is (nog) niet bij Nederlandse apotheken te koop.
CloudZorg Nieuws Online hulp