#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over spanningshoofdpijn

Veel mensen hebben na een lange dag werken hoofdpijn. Dit type hoofdpijn noemen we ook wel spanningshoofdpijn. Dit type hoofdpijn kan op een vrij eenvoudige manier voorkomen worden. In dit artikel laten wij u hier onder andere meer over zien, zo weet u wat u te wachten staat.

Wat is een spanningshoofdpijn?

Een spanningshoofdpijn is over het algemeen een diffuse, lichte tot matige pijn in je hoofd, die vaak wordt omschreven als het gevoel van een strakke band om uw hoofd. Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, maar de oorzaken ervan worden niet altijd goed begrepen. Behandelingen voor spanningshoofdpijn zijn mogelijk. Het onder controle krijgen van spanningshoofdpijn is vaak een evenwicht tussen het bevorderen van gezonde gewoontes, het vinden van effectieve niet-medicamenteuze behandelingen en het juiste gebruik van medicijnen.

Symptomen van een spanningshoofdpijn

Tekenen en symptomen van spanningshoofdpijn zijn onder andere: ?         Hoofdpijn over het hele hoofd ?         Gevoel van trekkende huid of druk op uw voorhoofd of op de zijkanten en achterkant van uw hoofd ?         Trekkend gevoel op uw hoofdhuid, nek en schouderspieren Spanningshoofdpijn wordt verdeeld in twee hoofdcategorieën - episodische en chronische hoofdpijn. Episodische spanningshoofdpijn kan 30 minuten tot een week duren. Frequente episodische spanningshoofdpijn treedt minder dan 15 dagen per maand op gedurende minstens drie maanden. Frequente episodische spanningshoofdpijn kan chronisch worden. De Chronische spanningshoofdpijn duurt uren en kan voortdurend aanwezig zijn. Als uw hoofdpijn 15 dagen of meer per maand gedurende minstens drie maanden optreedt, wordt deze als chronisch beschouwd.

Spanningshoofdpijn of migraine?

Spanningshoofdpijn kan moeilijk te onderscheiden zijn van migraine. Plus, als u regelmatig episodische spanningshoofdpijn hebt, kan u ook migraine krijgen. In tegenstelling tot sommige vormen van migraine, worden spanningshoofdpijn meestal niet geassocieerd met visuele verstoringen, misselijkheid of braken. Hoewel fysieke activiteit meestal migraine verergert, maakt het de spanningshoofdpijn niet erger. Een verhoogde gevoeligheid voor licht of geluid kan optreden bij spanningshoofdpijn, maar dit zijn geen veel voorkomende symptomen.

Oorzaken van de hoofdpijn

De oorzaak van spanningshoofdpijn is nog niet helemaal bekend. Vroeger dachten deskundigen dat spanningshoofdpijn het gevolg was van spiersamentrekkingen in het gezicht, de nek en de hoofdhuid. Dit mogelijk als gevolg van verhoogde emoties, spanning of stress. Maar onderzoek suggereert dat spiercontractie niet de oorzaak is. De meest voorkomende theorie ondersteunt een verhoogde gevoeligheid voor pijn bij mensen met spanningshoofdpijn. Een verhoogde spier gevoeligheid, een veel voorkomend symptoom van spanningshoofdpijn, kan het gevolg zijn van een gevoelig pijnsysteem. Als spanningshoofdpijn uw leven verstoort of als u meer dan twee keer per week medicijnen voor uw hoofdpijn moet nemen, ga dan naar uw arts. Zelfs als u in het verleden hoofdpijn heeft gehad, ga dan naar uw arts als het patroon verandert of als uw hoofdpijn plotseling anders aanvoelt. Soms kan hoofdpijn wijzen op een ernstige medische aandoening, zoals een hersentumor of een breuk van een verzwakt bloedvat (aneurysma).
CloudZorg Nieuws Online hulp