Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
Alles wat u moet weten over schurft
Schurft komt relatief weinig voor in ons land, echter zijn er nog altijd mensen die het krijgen. Aangezien schurft kan zorgen voor verschillende symptomen is het handig dat u hier wat meer over leert. Wij laten u vandaag dan ook alles zien wat u moet weten over schurft.
Wat is schurft?
Schurft is een jeukende huidaandoening die wordt veroorzaakt door een kleine holenmijt genaamd Sarcoptes scabiei. Intensieve jeuk komt voor in het gebied waar de mijt gaat zitten. De drang om te krabben kan 's nachts bijzonder sterk zijn. Schurft is besmettelijk en kan zich snel verspreiden door nauw lichamelijk contact in een familie, school, verpleeghuis of gevangenis. Omdat schurft zo besmettelijk is, bevelen artsen vaak behandeling aan voor hele gezinnen of contactgroepen. Schurft kan gemakkelijk worden behandeld. Geneesmiddelen die op uw huid worden toegepast, doden de mijten die schurft en hun eitjes veroorzaken. Echter kunt u enige weken na de behandeling nog last hebben van de jeuk.Symptomen van schurft
De symptomen die u kunt krijgen van schurft zijn onder andere: ? Jeuk, vaak hevig en meestal 's nachts erger. ? Dunne, onregelmatige holle sporen die bestaan uit kleine blaasjes of bulten op uw huid. De holen of sporen verschijnen meestal in plooien van de huid. Hoewel bijna elk deel van het lichaam getroffen kan zijn, wordt bij volwassenen en oudere kinderen wordt schurft het vaakst gevonden: tussen de vingers, in de oksels en rond de taille. Als u al eerder schurft heeft gehad, kunnen er binnen een paar dagen na blootstelling tekenen en symptomen ontstaan. Als u nog nooit schurft hebt gehad, kan het zes weken duren voordat de tekenen en symptomen beginnen. U kunt nog steeds schurft verspreiden, zelfs als u nog geen tekenen of symptomen hebt.Oorzaken van schurft
De achtpotige mijt die bij mensen schurft veroorzaakt is microscopisch klein. De vrouwelijke mijt graaft zich net onder uw huid en maakt een tunnel waar zij eitjes legt. De eitjes komen uit en de mijtenlarven werken zich een weg naar het oppervlak van uw huid, waar ze rijpen en zich kunnen verspreiden naar andere delen van uw huid of naar de huid van andere mensen. De jeuk van schurft ontstaat door de allergische reactie van uw lichaam op de mijten, hun eieren en hun afval. Nauw lichamelijk contact of het delen van kleding of beddengoed met een geïnfecteerde persoon kunnen ervoor zorgen dat de mijten verspreiden. Dieren en mensen hebben allemaal last van hun eigen specifieke mijtensoort. Elke soort geeft de voorkeur aan één specifiek type gastheer en leeft niet lang weg van die favoriete gastheer. Mensen kunnen een tijdelijke huidreactie hebben door contact met de schurftmijt. Maar het is onwaarschijnlijk dat mensen uit deze bron volledige schurft ontwikkelen, omdat ze door contact met de menselijke schurftmijt mogelijk geen echte schurftmijt zullen ontwikkelen. Bij schurft is het altijd van belang dat u zo snel mogelijk contact opneemt met de huisarts om de symptomen te verhelpen en de schurft weg te halen.
Schurft kan overal op het lichaam zitten. Heeft u nou vooral last van jeuk op uw hoofd, dan is de kans aannemelijker dat u hoofdluis heeft.