Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
Plasklachten (prostaatklachten) bij mannen
Veel mannen hebben plasklachten. Van alle mannen die ouder zijn dan 40 jaar heeft bijna een kwart (25%) matige tot ernstige plasklachten. Met de jaren kunnen de klachten erger worden.Twee methoden
1. ScorelijstDe score lijst geeft inzicht over de ernst van de klachten en maakt tevens zichtbaar of eventuele ingestelde therapie aanslaat. (Download de IPSS scorelijst) 2. Plasdagboek
Het plasdagboek geeft inzicht over het dagelijks verloop van de klachten. (download het plasdagboek)
Waarom een plasdagboek bijhouden?
Om uw klachten beter te kunnen beoordelen, kan de huisarts u vragen een plasdagboek in te vullen. Hierdoor wordt duidelijk hoe vaak u overdag plast en hoe vaak 's nachts. Soms is uw blaas nog niet vol terwijl u toch duidelijk voelt dat u weer moet plassen.Hoe houd ik een dagboek bij voor mijn plasklachten?
- Kies een dag waarop u (vrijwel) de hele dag thuis bent.
- In het dagboek schrijft u op hoe laat u bent opgestaan.
- Na elke keer dat u geplast heeft, schrijft u op hoe laat het is en hoeveel u geplast heeft.
- Noteer ook wanneer u naar bed gaat. En hoe vaak u 's nachts plast.
Meten van de hoeveelheid urine
Om te weten hoeveel u plast, kan de huisarts u vragen uw plas op te vangen in een maatbeker.Daarna leest u de hoeveelheid urine in milliliter (ml = cc) af. Deze waarde noteert u in het dagboek. Daarna spoelt u de urine door de wc. De volgende keer dat u moet plassen, vangt u opnieuw de urine op in de maatbeker en noteert u de hoeveelheid.
U meet zo elke keer dat u plast, meestal gedurende 2 keer 24 uur. U begint 's ochtends na de eerste ochtendplas en gaat door tot en met de eerste ochtendplas de volgende dag.