#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over pijn en pijnstillers

Er zijn heel wat verschillende soorten pijnstillers die u kunt nemen tegen mogelijke pijn. Deze lopen sterk uiteen, van paracetamol tot aan Ibuprofen. Echter zien we dat lang niet iedereen bekend is met deze verschillende pijnstillers en met de werking, vandaar dat wij u hier wat meer over zullen laten zien.

Wat is een pijnstiller?

Pijnstillers zijn geneesmiddelen die hoofdpijn, spierpijn, artritis of andere pijnen verminderen of verlichten. Er zijn veel verschillende pijnmedicijnen die elk hun eigen voordelen en risico's hebben. Sommige soorten pijnen reageren beter op bepaalde medicijnen dan andere. Ieder persoon kan een andere reactie hebben op een pijnstiller. Normale pijnstillers zijn goed voor veel soorten pijn. Er zijn twee belangrijke soorten pijnmedicijnen: acetaminofen (Tylenol) en niet-stero?de ontstekingsremmers (NSAID's). Aspirine, naproxen (Aleve) en ibuprofen (Advil, Motrin) zijn voorbeelden van NSAIDs.

Welke pijnstiller heb ik nodig?

De soort pijnstiller die u nodig heeft om uw pijn te behandelen hangt af van het soort pijn dat u heeft. Voor pijn die gepaard gaat met ontstekingen, zoals rugpijn of hoofdpijn, werken paracetamol en ontstekingsremmende pijnstillers het beste. Als de pijn wordt veroorzaakt door gevoelige of beschadigde zenuwen, zoals het geval is met gordelroos of ischias, wordt het meestal behandeld met tabletten die de manier waarop het centrale zenuwstelsel werkt veranderen. Het doel van het nemen van medicatie is het verminderen van de pijn. Alle pijnstillers hebben potenti?le bijwerkingen, dus u moet een afweging maken tussen de voordelen en de nadelen van het nemen van de pijnstillers. Hieronder vind u de bekendste pijnstillers op een rijtje: ?         Paracetamol Paracetamol wordt gebruikt om hoofdpijn en de meeste niet-zenuwpijnen te behandelen. Twee 500mg tabletten paracetamol tot 4 keer per dag is een veilige dosis voor volwassenen (neem nooit meer dan 8 tabletten in een periode van 24 uur). Overdosering van paracetamol kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, dus laat u niet verleiden om de dosis te verhogen als uw pijn ernstig is. Als de pijn langer dan 3 dagen aanhoudt, raadpleeg dan uw huisarts. ?         Ibuprofen Niet-stero?de ontstekingsremmers (NSAID's), zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen, lijken beter te werken wanneer er duidelijk bewijs is van een ontstekingsoorzaak, zoals artritis of een blessure. Ze mogen niet langdurig worden gebruikt, tenzij u het met uw arts heeft besproken. Als u ze langdurig gebruikt, is er een verhoogd risico op maagklachten, inclusief bloedingen, en nier- en hartproblemen. Neem niet meer dan de aanbevolen dosis, dit verhoogt het risico op ernstige bijwerkingen. ?         Aspirine Aspirine is een ander type NSAID. Het heeft dezelfde soort bijwerkingen als andere NSAID's, maar is niet zo effectief als een pijnstiller. Dit betekent dat het meestal niet wordt voorgeschreven bij pijn. Geef nooit aspirine aan een kind jonger dan 16 jaar, tenzij hun arts het voorschrijft. Er is een mogelijk verband tussen aspirine en het syndroom van Reye bij kinderen. Vraag desnoods advies in bij uw huisarts voordat u Aspirine wilt voorschrijven.
Heeft u meer informatie nodig over pijnstillers en de mogelijke effecten daarvan? Neem dan gerust contact met ons op.
CloudZorg Nieuws Online hulp