#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Osteoporose zelfmanagement

Vraag uw fysiotherapeut voor een oefenschema voor spierkracht, flexibiliteit, houding en balans.

Blijf in beweging. 

Beweeg voldoende! Dit is belangrijk om uw botten en ook uw spieren steviger te maken. Bewegen heeft een positieve invloed op de botopbouw. Geregeld bewegen zorgt voor sterke botten. Vooral bewegingen die botten belasten hebben een positieve invloed. Voorbeelden van geschikte activiteiten zijn wandelen, fietsen, tuinieren, tennis, golf, roeien en fitness. Met actief bewegen bouwt u uw botten weer op en krijgt u een goede conditie. Bovendien ontwikkelt u sterkere spieren, waardoor u steviger en stabieler staat. Daarmee voorkomt u vallen en botbreuken.

Spieren sterker maken

Door het doen van oefeningen kunt u uw coördinatie bevorderen en uw spieren sterker maken. Als u stabieler en beter in evenwicht bent, valt u minder snel.

Evenwicht trainen

Evenwichtstraining kan u helpen om in balans te blijven. U verkleint daarmee de kans op vallen. Een oefenprogramma om uw evenwicht te trainen is effectief. Als u beter in balans bent, staat u steviger en valt u minder snel.

Losse voorwerpen weghalen

Haal drempels, losse kleedjes, matten en losse snoeren weg uit uw huis. Zo verkleint u de kans op vallen.

Gebruik hulpmiddelen 

U kunt ook hulpmiddelen (stok, rollator) gebruiken als u moeite heeft om uw evenwicht te bewaren. 

Let op uw houding

Het is belangrijk dat u een goede rechte houding blijft houden. Bij osteoporose kunnen de wervels wat gaan inzakken. Om te voorkomen dat u met uw rug naar voren gaat lopen is het van belang om bij u dagelijkse bezigheden u rug goed uit te strekken. Voeding is belangrijk voor gezonde en sterke botten. In uw voeding moet voldoende calcium, vitamine D en sporenelementen (magnesium, zink, koper) zitten. Ook is het van belang dat voeding evenwichtig is.

Naar buiten voor vitamine D

Elke dag minimaal 30 minuten naar buiten gaan helpt om uw vitamine D-gehalte op peil te houden. U hoeft daarvoor niet in de felle zon te komen. Naar buiten gaan op een bewolkte dag heeft al voldoende effect.
CloudZorg Nieuws Online hulp