#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Mouches volantes

Mouches volantes, floating specks, floaters, of zoals het in het Nederlands heet: glasvochttroebeling. Dat is een entoptisch verschijnsel waarbij men zwevende vlekken voor de ogen ziet. De vlekken, schaduwachtige vormen die in zowel alleen als groepsgewijs kunnen voorkomen, kunnen de vorm aannemen van puntjes, draden of zelfs hele webben en volgen de bewegingen van het oog. Deze vlekken zijn een gevolg van cellulaire restmaterialen en kleine prote?nestructuren die als het ware vrij rondzweven in het glasachtig lichaam, de gelei-achtige vloeistof die in de oogbol zit. De schaduwen van deze structuren volgen de snelle oogbewegingen in vertraagd tempo en de hersenen kunnen ze niet altijd uit de bewuste waarneming verwijderen. De schaduwen van de bloedvaten in het oog kunnen de hersenen wel uit de bewuste waarneming weglaten. Het hebben van mouches volantes is heel normaal en komt veel voor. Als iemand echter erg veel mouches volantes heeft, kan de glasvochttroebeling het zicht ernstig verstoren.

Oorzaken Mouches Volantes

Hoewel glasvochttroebeling ook in gezonde ogen kan voorkomen, zijn er ook een aantal medische oorzaken voor myodesopsie. Hieronder beschrijven we de belangrijkste oorzaken in het kort.

Ouderdom

Meestal verdikt het glasvocht met het klimmen der jaren. Tijdens dit verdichtingsproces wordt collageen afgebroken en ontstaan er glasvochttroebelingen. Dit proces kan al op jonge leeftijd beginnen en bijzienden hebben er vaak nog meer last van.

Glasvochtcollaps

Behalve dat het glasvocht dikker wordt, krimpt de massa ook naarmate men ouder wordt. Als dit proces in ernstige mate plaatsvindt, kan er een glasvochtcollaps ontstaan. Hierbij laat het glasachtig lichaam los van het netvlies. Dit gebeurt vaak op een leeftijd tussen de 60 en 70 jaar en het gaat meestal gepaard met ernstiger mouches volantes die als grote kringen op het gezichtsveld waargenomen worden.

Suikerziekte

Bij diabetes patiënten komt het nogal eens voor dat er bloed in het glasvocht terechtkomt. Dat merkt de patiënt doordat er, soms vrij plotseling, mouches volantes ontstaan. Daarom is het voor diabitici belangrijk om regelmatig de oogarts te bezoeken voor controle.

Trauma

Myodesopsie wordt ook vaak veroorzaakt door een trauma in het oog.

Ontsteking

Een oogontsteking, ofwel uve?tis, kan ook mouches volantes veroorzaken

Diagnose Mouches Volantes

Indien u het idee heeft dat u last heeft van mouches volantes, dan kunt u eens het volgende proberen om vast te stellen of dat echt zo is. Ga op uw rug liggen en kijk naar de hemel. Hierdoor krijgen de glasvochttroebelingen de kans om naar beneden te zakken, waardoor ze dichter bij de gele vlek op het netvlies terechtkomen. Door de overvloed aan licht vernauwt de pupil zich en dat, gecombineerd met een helderblauwe achtergrond, maakt de mouches volantes duidelijk zichtbaar. Om het effect nog te versterken kunt u door een speldenprikgat naar de hemel kijken. En als u het speldenprikgat in cirkeltjes voor uw oog beweegt, ziet u zelfs de schaduwen van uw bloedvaten op het netvlies, dit wordt in de wetenschap het 'Purkinje-fenomeen' genoemd. Een oogarts kan uw ogen onderzoeken door een pupilverwijdend middel in uw oog te druppelen en met een spleetlamp en oogspiegel uw netvlies te controleren op scheurtjes. Als er geen scheurtjes zijn, is verdere behandeling meestal niet nodig. Mochten de klachten verergeren of valt er een deel van uw gezichtsveld weg, dan moet u uiteraard weer teruggaan naar de oogarts. Dan kan het zijn dat er een scheurtje is ontstaan of dat er een deel van het netvlies heeft losgelaten.

Behandeling van Mouches Volantes

In de reguliere medische wetenschap kunnen ernstige mouches volantes worden verwijderd door middel van een laserbehandeling. In Nederland is deze behandeling nog niet zo bekend, maar in Amerika wordt de methode al jarenlang gebruikt. De behandeling zou bijna altijd succesvol zijn en weinig risico's met zich meebrengen. Wat de effecten op langere termijn zijn, is echter niet bekend. In ons land wordt bij ernstige gevallen van glasvochttroebeling, deze vertroebeling operatief verwijderd door middel van vitrectomie. Bij een vitrectomie wordt via een opening in het bindvlies rond het en drie kleine openingen naast het hoornvlies in de oogrok, glasvocht en littekenweefsel verwijderd. Het glasvocht wordt vervangen door een speciale vloeistof. De operatie is niet zonder risico en kan complicaties met zich meebrengen.

Wat kun jezelf doen?

Meestal kunt u zelf heel veel bereiken met de ontspanningsoefeningen van dr. Bates. Door de ogen en de oogspieren tot rust te brengen, vermindert u de overspanning van de oogspieren die de oorzaak is van de meeste oogafwijkingen. Deze ontspanning bevordert de afvoer van de restmaterialen, zodat je ze ook niet meer zoveel zult zien. En dit doet niet alleen goed voor uw mouches volantes maar ook voor de algehele gezondheid van uw ogen. Eén van de belangrijkste oefeningen is 'palmeren', waarbij u de handpalmen over uw ogen legt. Zo zijn de ogen volledig afgesloten van licht en is er lichte druk op de oogkassen. Uw ogen liggen zo een tijdje in de zachte en warme holte van uw handen, waardoor ze de kans krijgen om helemaal te ontspannen.

Nog meer voorbeelden van Mouches volantes

CloudZorg Nieuws Online hulp