#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Alles wat u moet weten over een lage bloeddruk

Wanneer u ouder wordt kunt u te maken krijgen met een lage bloeddruk. Het is niet echt iets om u zorgen over te maken, echter is het wel iets om in de gaten te houden. Wij zullen u vandaag wat meer laten zien over alles wat er komt kijken bij een lage bloeddruk.

Wat is een lage bloeddruk?

Lage bloeddruk lijkt misschien ernstig, echter zorgt het niet altijd voor problemen. Voor veel mensen kan een abnormaal lage bloeddruk (hypotensie) echter wel duizeligheid en flauwvallen veroorzaken. In ernstige gevallen kan een lage bloeddruk levensbedreigend zijn. Een bloeddrukmeting lager dan 90 millimeter kwik (mm Hg) voor het bovenste getal (systolisch) of 60 mm Hg voor het onderste getal (diastolisch) wordt over het algemeen als lage bloeddruk beschouwd. De oorzaken van lage bloeddruk kunnen variëren van uitdroging tot ernstige medische of chirurgische aandoeningen. Het is belangrijk om uit te zoeken wat de oorzaak is van uw lage bloeddruk, zodat het kan worden behandeld.

Symptomen van een lage bloeddruk

Voor sommige mensen geeft een lage bloeddruk een onderliggend probleem aan, vooral wanneer het plotseling daalt of vergezeld gaat van tekenen en symptomen zoals: ?         Duizeligheid of lichthoofdigheid ?         Flauwvallen (syncope) ?         Wazig zicht ?         Misselijkheid ?         Vermoeidheid ?         Gebrek aan concentratie Als u voortdurend lage bloeddrukwaarden heeft, maar u zich goed voelt, zal uw arts u waarschijnlijk alleen maar in de gaten houden tijdens routineonderzoeken. Zelfs af en toe duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd kan een relatief klein probleem zijn - het resultaat van lichte uitdroging door bijvoorbeeld te veel tijd in de zon zitten. Toch is het belangrijk om naar uw arts te gaan als u kenmerken of symptomen van hypotensie hebt, deze kunnen namelijk wijzen op ernstiger problemen. Het kan nuttig zijn om uw symptomen bij te houden, wanneer deze zich voordoen en wat u op dat moment doet.

Oorzaken van een lage bloeddruk

Bloeddruk is een meting van de druk in uw slagaders tijdens de actieve en rustfase van elke hartslag. ?         Systolische druk. Het hoogste getal in een bloeddrukmeting is de hoeveelheid druk die uw hart genereert bij het pompen van bloed door uw slagaders naar de rest van uw lichaam. ?         Diastolische druk. Het onderste getal in een bloeddrukmeting verwijst naar de hoeveelheid druk in uw slagaders wanneer uw hart in rust is tussen de slagen. Volgens de huidige richtlijnen is de normale bloeddruk lager dan 120/80 mm Hg. Gedurende de dag varieert de bloeddruk, afhankelijk van de lichaamshouding, het ademhalingsritme, het stressniveau, de lichamelijke conditie, de medicijnen die u neemt, wat u eet en drinkt en het tijdstip van de dag. De bloeddruk is meestal 's nachts het laagst en stijgt sterk bij het wakker worden. Mocht u zich nu toch zorgen maken dan kunt u natuurlijk altijd even contact opnemen met de huisarts om meer informatie te vergaren over uw bloeddruk. Mogelijk krijgt u medicatie om met de symptomen om te kunnen gaan.
CloudZorg Nieuws Online hulp