Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
Alles wat u moet weten over jicht
Wat is jicht?
Jicht is een ontsteking van de gewrichten. Het kan één of meerdere gewrichten aantasten. Er zijn meer dan 100 verschillende soorten jicht, met verschillende oorzaken en behandelingsmethoden. Twee van de gemeenschappelijke types zijn osteoartritis (OA) en reumato?de artritis (Ra). De symptomen van jicht ontwikkelen zich gewoonlijk over de jaren heen, maar zij kunnen ook plotseling verschijnen. De jicht wordt het meest meestal gezien in volwassenen bij een leeftijd van boven de 65 jaar, maar het kan zich ook in kinderen, tienerjaren, en jongere volwassenen voorkomen. De jicht komt vaker voor bij vrouwen dan mannen en bij mensen die te zwaar zijn.Wat zijn de symptomen van jicht?
De pijn, de stijfheid, en het zwellen zijn de gemeenschappelijke symptomen van jicht. Uw humeur kan ook slechter worden, en u kunt roodheid van de huid rond de gewrichten ervaren. Veel mensen met jichtmerken dat hun symptomen 's morgens erger zijn. In het geval van jicht, kunt u zich moe voelen of een verlies van eetlust ervaren als gevolg van de ontsteking die de activiteit van het immuunsysteem veroorzaakt. U kunt ook anemisch worden. Dit betekent dat uw rode bloedcellen afnemen, hierdoor kunt u last krijgen van een lichte koorts. Ernstige jicht kan leiden tot gewrichtsvervorming indien het onbehandeld blijft.Wat veroorzaakt jicht?
Kraakbeen is een stevig maar flexibel bindweefsel in uw gewrichten. Het beschermt de gewrichten door het absorberen van de druk en de schokken die ontstaan wanneer u beweegt. Een vermindering van de normale hoeveelheid van dit kraakbeenweefsel veroorzaakt bepaalde vormen van jicht. Normale slijtage veroorzaakt OA, een van de meest voorkomende vormen van jicht. Een infectie of verwonding van de gewrichten kan deze natuurlijke afbraak van kraakbeenweefsel verergeren. Uw risico om OA te ontwikkelen kan hoger zijn als u een familiegeschiedenis van de ziekte hebt.