Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
Diabetes Mellitus (suikerziekte)
1. Voor wie?
Voor alle mensen, bij wie de diagnose Diabetes Mellitus is gesteld. Klachten die hierop wijzen zijn o.a. vermoeidheid, dorst en gewichtsverlies.
2. Hoe wordt bepaald wie mee doet met ons zorgprogramma?
De huisarts stelt de diagnose Diabetes Mellitus en bepaalt of de patiënt verwezen wordt naar het zorgprogramma.
3. Wat is het doel van het zorgprogramma?
Behandeling ter voorkoming van complicaties, zoals hart- en vaatziekten, nierfunctiestoornissen, klachten met het zien en afwijkingen aan het zenuwstelsel.
4. Wat houdt het zorgprogramma in?
Na het stellen van de diagnose Diabetes Mellitus komt de patiënt bij de praktijkverpleegkundige. Zij gaat aan de hand van een aantal onderzoeksgegevens met de patiënt na, waar verbetering van zijn/haar gezondheid te verwachten valt.
Aan de orde komen laboratoriumuitslagen, zoals de hoogte van het bloedsuikergehalte en ook zaken als bloeddruk, gewicht, beweeggedrag, roken, oogproblemen en geneesmiddelen. De patiënt komt regelmatig voor controle: 1x per jaar bij de
huisarts of praktijkverpleegkundige en 2-3x per jaar bij de doktersassistente.
5. Welke zorgverleners zijn erbij betrokken?
De huisarts, de praktijkverpleegkundige en eventueel de fysiotherapeut, di?tist en de apotheker.
De huisarts stelt de diagnose, schrijft geneesmiddelen voor, houdt het overzicht en is eindverantwoordelijk.
De praktijkverpleegkundige coördineert het zorgprogramma, roept op voor controles en zorgt dat alle nodige zaken aan bod komen.
De fysiotherapeut doet een bewegings-/inspanningstest, begeleidt de patiënt naar een optimale conditie en stimuleert de patiënt tot een goed beweeggedrag.
De di?tist inventariseert samen met de patiënt de eet- en leefgewoonten. Zij beoordeelt welke gewoonten goed zijn om mee door te gaan en welke kunnen worden verbeterd. Met als doel het bloedglucosegehalte binnen de norm te krijgen en het risico op complicaties te verkleinen.
De apotheker zal al uw vragen over medicatie kunnen beantwoorden
6. Wat zijn de kosten?
Het bezoek aan de huisarts, de praktijkverpleegkundige en apotheker wordt vergoed door de zorgverzekeraar. De vergoeding van de kosten van de fysiotherapeut is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de zorgverzekering van de patiënt. De aard van de vergoeding van de kosten van de diëtiste is afhankelijk van het zorgcontract. In de regel wordt bij nieuwe diabeten het eerste consult vergoed, daarnaast kunt u aanspraak maken op uw basisvergoeding.
7. Extra informatie
Huisartsenpraktijk Medi-Mere werkt samen met de GEZA. Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.zorginalmere.nl of bel de GEZA infolijn: 036 - 31 00 999