#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Dementie en Mantelzorg

Een cursus voor mantelzorgers die de zorg dragen voor een naaste met dementie.

Dementie is een ingrijpende aandoening voor de patiënt zelf maar ook voor de directe omgeving. Dementie is een aandoening van de hersenen en bestaat uit meerdere symptomen waarvan de bekendste het geheugenverlies is. Daarnaast treden er veranderingen op in het gedrag en/of karakter. Iemand met dementie raakt verward, voelt zich vaak onzeker, boos of opstandig omdat dingen niet meer lukken of er wordt niet meer begrepen wat er gebeurt.

De mantelzorgers

De mensen die de zorg dragen voor iemand met dementie, de mantelzorgers, geven deze zorg naast hun eigen leven zoals werk, gezin en vrije tijdsbesteding. Een mantelzorger kan de partner zijn maar ook kinderen, buren en vrienden die zorg bieden. De zorg wordt vaak met liefde gegeven maar kan risico's vormen voor de gezondheid van de mantelzorger. Mensen met dementie blijven de laatste jaren langer thuis wonen waardoor de belasting van mantelzorgers de afgelopen jaren is toegenomen. Partners van thuiswonende mensen met dementie zijn het zwaarst belast doordat het vaak een dag en nachttaak is. Wanneer we als mens te maken hebben met spanningen en langdurige zorg voor de ander moeten we om gezond te blijven, herstellen van deze inspanningen. Herstellen doen we door voldoende te slapen, te ontspannen en energie op te doen aan bepaalde activiteiten waar we plezier in hebben. En dat is nou juist hetgeen waar het vaak aan ontbreekt bij mantelzorgers waardoor de kans op overbelasting en gezondheidsschade ontstaat.

Wat nu?

Mantelzorgers hebben recht op professionele ondersteuning om de zorg zo lang mogelijk vol te houden en zelf zo gezond mogelijk te blijven. Er zijn verschillende manieren om dit te bewerkstelligen. Het opdoen van kennis over dementie en inzicht krijgen in de werking van de hersenen, geeft duidelijkheid over de veranderingen in het gedrag van iemand met dementie. Het aanleren van specifieke vaardigheden met betrekking tot het omgaan met veranderd gedrag kan de persoon zelf maar ook de mantelzorger, helpen om het dagelijks leven zo rustig en veilig mogelijk te laten verlopen. Emotionele ondersteuning, advies en ook praktische hulp kunnen de mantelzorger ontlasten.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur en is exclusief voor patiënten van Medi-Mere. Iedere bijeenkomst heeft een eigen onderwerp zoals: informatie over dementie en de hersenen, veranderingen in het contact, omgaan met gedragsveranderingen, gezondheidsadviezen voor de mantelzorger, praktische hulp en sociale steun.

De locatie

De cursus vindt plaats in huisartsenpraktijk Medi-Mere Haven op de woensdagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Kosten

Deelnemers van de cursus ontvangen cursusmateriaal en tijdens de bijeenkomsten koffie of thee. Hiervoor wordt een eenmalige vergoeding van ?10,00 gevraagd.

Aanmelden en meer informatie

Aanmelden kan via de mail naar: mvolpp@medi-mere.com of bij de assistente een terugbelverzoek indienen.

Informatie

Voor meer informatie kunt u kijken op onze website www.zorginalmere.nl of bel de ZorginAlmere infolijn: 036 - 532 99 88
CloudZorg Nieuws Online hulp