#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

Darmkanker

Het bevolkingsonderzoek

Alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar krijgen iedere twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker. Meedoen is gratis en vrijwillig. U beslist zelf of u wel of niet meedoet. Op deze website leest u meer over het onderzoek en wat het voor u kan betekenen. Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium worden ontdekt en behandeld. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkomen. Het bevolkingsonderzoek darmkanker kan over de periode 2010-2039 het aantal sterftes aan darmkanker met 1.400 per jaar verminderen (zie Kamerbrief 2011). Op langere termijn kunnen jaarlijks 2.400 minder mensen overlijden aan darmkanker (zie advies Gezondheidsraad).

Waarom een bevolkingsonderzoek darmkanker?

Een bevolkingsonderzoek is een bijzondere vorm van onderzoek: een grote groep mensen krijgt de mogelijkheid zich te laten onderzoeken terwijl ze geen klachten hebben. Bevolkingsonderzoeken zijn bedoeld om ernstige ziekten op te sporen voordat er klachten ontstaan. Hoe eerder een ziekte wordt gevonden, hoe sneller de behandeling kan starten en hoe groter de kans is op genezing. De overheid vindt het belangrijk dat iedereen die voor het onderzoek in aanmerking komt, kan meedoen. Deelname aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is daarom gratis. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. U bent dus vrij om te beslissen of u wel of niet meedoet.

Start bevolkingsonderzoek darmkanker

In januari 2014 zijn de eerste uitnodigingen voor het bevolkingsonderzoek darmkanker verstuurd. Daarmee is de landelijke invoering van dit nieuwe bevolkingsonderzoek formeel van start gegaan. In deze folder vindt u informatie over de uitnodiging, de test, de uitslag en voor wie het bevolkingsonderzoek is. Ook vindt u er informatie over het vervolgonderzoek, over darmkanker en wat u moet weten om te kunnen beslissen of u wel of niet wil meedoen aan het bevolkingsonderzoek. De Huisartsen van Medi-Mere willen zo nodig u helpen bij deze beslissing

De ontlastingstest

Het bevolkingsonderzoek darmkanker bestaat uit een ontlastingstest die u zelf kunt doen. U ontvangt hiervoor een buisje, de zelfafnametest. Na het uitvoeren van de test stuurt u het buisje in een antwoordenvelop naar het laboratorium. In het laboratorium wordt gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in de ontlasting is niet altijd met het blote oog zichtbaar.

De zelfafnametest

Het bevolkingsonderzoek bestaat uit een ontlastingstest. U ontvangt een buisje met daarin een staafje. Met het staafje prikt u op vier verschillende plaatsen in uw ontlasting. Het staafje doet u terug in het buisje. Dit buisje stuurt u met een ingevuld antwoordformulier terug in de retourenvelop. Lees meer over de ontlastingstest.

De uitslag

Na ongeveer twee weken krijgt u een brief thuisgestuurd met de uitslag. Er zijn twee uitslagen mogelijk.

1. De uitslag is gunstig

In het kader van het bevolkingsonderzoek is er geen aanleiding voor vervolgonderzoek in het ziekenhuis. U hoeft niets te doen. Over twee jaar krijgt u opnieuw een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Bent u vanaf dat moment ouder dan 75 jaar, dan krijgt u geen nieuwe uitnodiging.

2. Er is bloed in uw ontlasting gevonden

Wat betekent dit? De test toont geen kanker aan, maar de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Dit kan te maken hebben met darmkanker of poliepen. Poliepen kunnen een voorstadium van darmkanker zijn. Het bloed kan ook afkomstig zijn van aambeien of andere aandoeningen. Om te weten te komen of er sprake is van darmkanker of poliepen, is vervolgonderzoek nodig.

Geen uitslag bekend

Het is ook mogelijk dat er nog geen uitslag bekend is. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn. U krijgt dan het verzoek om opnieuw de ontlastingstest uit te voeren.

Geen volledige zekerheid

De ontlastingstest biedt geen volledige zekerheid. Dit is zo bij alle gezondheidstesten. De kans dat de ontlastingstest terecht aangeeft dat er geen bloed is gevonden is naar verwachting 92%. De kans dat de test terecht aangeeft dat er wel bloed is gevonden, is bij de eerste keer meedoen aan het bevolkingsonderzoek naar verwachting 65%. Dit neemt toe als u vaker meedoet. Daarom is het belangrijk is om regelmatig deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek. Als mensen elke twee jaar meedoen aan de screening worden 80 tot 90% van de kankers gevonden (bron: rapport Gezondheidsraad). Er is dus een kans dat u een uitslag krijgt dat er geen bloed is gevonden, terwijl er toch darmkanker of een voorstadium daarvan aanwezig is. U kunt dan ten onrechte gerustgesteld zijn. Daarom is het belangrijk dat u bij aanhoudende darmklachten altijd uw huisarts raadpleegt, ook als de uitslag van de test gunstig is.
CloudZorg Nieuws Online hulp