Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
Burn-out
Wat is een burn-out?
Burn-out is een specifieke toestand van overspannenheid naar aanleiding van emotionele overbelasting. Als je een burn-out hebt voel je je ?burned out?, of opgebrand. Je kunt geen energie meer vinden om werk te verrichten. Een burn-out komt voornamelijk voor bij mensen in sociale of contactuele beroepen zoals het welzijnswerk, de gezondheidszorg en het onderwijs. Werkende vrouwen en managers hebben er vaker last van dan anderen. Om een burn-out aan te duiden wordt ook vaak de term overspannen gebruikt. Er is echt wel een belangrijk verschil tussen overspannenheid en een burn-out. Als je overspannen bent, heeft dit meestal een kortetermijnoorzaak. De directe aanleiding van de overspannenheid ligt meestal in het nabije verleden. Als je een burn-out hebt, dan ben je al langer over je grenzen heen gegaan. Overspannenheid wordt dan ook als voorstadium voor een burn-out beschouwd.Oorzaak van een burn-out
Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem. Het ontstaat als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. De risicofactoren voor burn-out zijn:- Hoge werkdruk.
- Slechte werksfeer.
- Beperkte controlemogelijkheden (zoals beslissen over vrije dagen en pauzes).
- Lage beloning.
Symptomen van een burn-out
Bij een burn-out worden drie reacties onderscheiden. Emotionele uitputting, depersonalisatie (het gevoel buiten je eigen lichaam of geest te staan) en verminderde persoonlijke bekwaamheid. Deze reacties hoeven niet gelijktijdig voor te komen. Specifieke symptomen van een burn-out zijn:- Niet meer met plezier naar je werk gaan (als gevolg van vermoeidheid).
- Slaapstoornissen.
- Te lang en te veel over het werk piekeren.
- Niet meer kunnen genieten van dingen.
- Geen zin meer in seks.
- Chaotisch denken en handelen (niet meer kunnen organiseren)
- Hoofd- en nekpijn.
- Verlies van eetlust.