Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
Blaren
Iedereen heeft wel eens een blaar gehad. Tijdens een pittige wandeling of gewoon omdat je hebt gezweet in je zomerslippers. De gouden tip om geen blaren te krijgen, bestaat helaas niet. Wel kun je de kans op de pijnlijke plekken verkleinen.
Een blaar is een met vocht gevulde holte in je huid. Deze ontstaat wanneer één van de diepere lagen van je huid beschadigd raakt.
De pleister biedt de huid een extra beschermlaag en werkt als een pijnverlichtend kussen. Het zachte, gladde oppervlak vermindert de wrijving op de plaats van de verwonding. Antiblarenspray
De spray kun je gebruiken bij het ontstaan van een blaar of bij de eerste tekenen van verhitting. Deze spray remt de blaarvorming en verlicht de pijn.
Reactie van de huid
Een blaar is een reactie van je huid om het onderliggende weefsel te beschermen. Eigenlijk is het een huidletsel. Tussen de opperhuid en de lederhuid hoopt zich vocht (plasma) op, waardoor je een blaas ziet. Het eerste dat je merkt is vaak een branderige, rode huid. Een bekende oorzaak is druk of wrijving door te nauwe schoenen, schoenen die nog niet goed zijn ingelopen of vochtige sokken. Blaren krijg je meestal op je voeten, maar je kunt ze ook op je handen krijgen. Bijvoorbeeld als je begint met tennissen en nog niet veel eelt op je handen hebt.Hoe voorkom je blaren?
- Loop alleen op ingelopen en goed passende schoenen.
- Trek naadloze sokken aan.
- Neem schone, droge sokken mee en verwissel je sokken als ze erg vochtig zijn en gaan schuren.
- Poeder 's ochtends je voeten en je hielen in met talkpoeder.
- Ook handig om te doen: breng een kleefpleister aan op de kwetsbare delen. Er zijn speciale blaarpleisters te koop voor bijvoorbeeld je hielen of je voetzool.
Toch een blaar?
Heb je toch een blaar opgelopen? Dan is het het beste om deze heel te houden. Meestal lukt dit niet, omdat de blaar op de voetzool zit. Prik je een blaar door, doe dit dan met een steriele naald. Maak de naald bijvoorbeeld schoon met alcohol of hou de naald in een vlam (pas op dat je geen roet in je blaar krijgt). Dep de blaar met een ontsmettend middel schoon en dek hem daarna goed af. Zo kunnen er geen bacteri?n bij komen.De Rode Kruismethode
Prik de blaar door met een naald en katoenen draad. Het draadje blijft dan achter in de blaar. Als er nieuw vocht in loopt, wordt dat meteen via het draadje afgevoerd. Eventueel kun je het draadje vooraf insmeren met jodium. Daarna plak je de blaar af.Verlichtende middelen bij blaren
BlarenpleistersDe pleister biedt de huid een extra beschermlaag en werkt als een pijnverlichtend kussen. Het zachte, gladde oppervlak vermindert de wrijving op de plaats van de verwonding. Antiblarenspray
De spray kun je gebruiken bij het ontstaan van een blaar of bij de eerste tekenen van verhitting. Deze spray remt de blaarvorming en verlicht de pijn.