#
×
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
phone_icon

Telefoon overdag: 036 532 99 88

phone_icon

Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)

phone_icon

Bij spoed overdag: 036 549 00 00

24-uurs bloeddrukmeting in de huisartsenpraktijk

Algemeen


De huisarts of praktijkondersteuner heeft in overleg met u een 24-uurs bloeddrukmeting aangevraagd. Hij kan zo het verloop van uw bloeddruk over een periode van 24 uur bekijken. Voor het onderzoek draagt u één dag en één nacht een bloeddrukband om uw bovenarm.

Afspraak

De doktersassistente van uw behandelend arts heeft de afspraak voor u gemaakt.

Bij verhindering

Als u op het afgesproken tijdstip verhinderd bent, belt u dan zo spoedig mogelijk, als het kan minstens 24 uur van tevoren, naar de praktijk, telefoonnummer 036 562 99 88. U kunt dan meteen een nieuwe afspraak maken.

Voorbereiding

Voor het onderzoek zijn de volgende voorbereidingen nodig:
  •    > Trek ruime bovenkleding aan waarvan vooral de mouw ruim valt en die u makkelijk aan en uit kunt trekken.  
  •    > Draag bij voorkeur een riem.  
  •    > Neem uw ponsplaatje mee.

Waar meldt u zich

U meldt zich op de afgesproken tijd in de praktijk. Daarna kunt u plaatsnemen in de wachtruimte. Een doktersassistente haalt u hier op.

Het onderzoek

Bevestigen van de bloeddrukmeter

Een bloeddrukmeter is een recorder die gedurende ongeveer 24 uur uw bloeddruk opneemt. U krijgt een bloeddrukband om uw arm. Deze band is via een slangetje verbonden met een kastje ter grootte van een walkman. Dit kastje wordt aan uw riem om uw middel bevestigd. 's Nachts haalt u het apparaatje van uw riem en legt het naast u neer.
Nadat de bloeddrukmeter bevestigd is, kunt u weer naar huis of naar uw werk. Met de bloeddrukmeter kunt u uw normale dagelijkse werkzaamheden blijven doen.

Automatische metingen

De bloeddrukmeter meet overdag automatisch elke 30 minuten uw bloeddruk. 's Nachts gebeurt dat ieder uur. Wanneer een meting begint, blaast de band om uw arm zich automatisch op. Om storingen te voorkomen, dient u uw arm dan stil te houden. Als een meting niet goed is gelukt door een storing of te veel beweging van uw arm, start de bloeddrukmeter na 5 minuten automatisch een nieuwe meting.
Het is niet mogelijk om zelf uw bloeddruk af te lezen. Dit om beïnvloeding van de meting te voorkomen.

Dagboek

Tijdens de 24 uur dat u de bloeddrukmeter draagt, houdt u een dagboek bij. Daarin beschrijft u uw activiteiten en klachten.

Belangrijk


Wij vragen u om voorzichtig om te gaan met de bloeddrukmeter:
  •     > Als de bloeddrukband niet goed zit, kunt u deze zelf opnieuw om doen. Dit mag niet tijdens een meting gebeuren!
  •     > Maak de bloeddrukmeter in geen geval open.
  •     > Koppel de zwarte kabel niet los van het kastje.
  •     > Laat de bloeddrukmeter niet vallen.
  •     > De bloeddrukmeter kan niet tegen water. U kunt daarom niet douchen, zwemmen of baden.
  •     > Breng de bloeddrukmeter op de afgesproken tijd terug. De bloeddrukmeter is weer nodig voor een volgende patiënt.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat u wat minder goed slaapt door het geluid van het apparaat. Tijdens het opblazen van de band kunt u wat tintelingen in de arm of de vingers voelen. Ook kan uw arm pijnlijk voelen.
Het afklemmen van uw arm kan storend zijn tijdens het besturen van de auto. Als u het onderzoek niet kunt verdragen, dan kunt u zelf de armband verwijderen en de recorder op ?off? zetten. Noteert u dit in het dagboekje.

Uitslag

De huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd, ontvangt de resultaten. U krijgt de uitslag van het onderzoek te horen tijdens een vervolgafspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner.
CloudZorg Nieuws Online hulp