Telefoon overdag: 036 532 99 88
Telefoon avond/weekend: 0900 203 0 203 (HAP)
Bij spoed overdag: 036 549 00 00
Print Stuur door Klein - Normaal - Groot
Digitale stappen in de huisartsenzorg
“Digitale zorg” en “online zorg” termen die telkens weer een discussie opwerpen, soms ook in de spreekkamer. Felle tegenstanders en enthousiaste voorstanders, beiden hebben duidelijke meningen.
Aanleiding tot een gesprek is vaak dat iets niet lukt of werkt.
“Hij doet het weer eens niet, vandaar dat ik maar langskom” of “ik laat liever mijn huidprobleem op het spreekuur zien dan via een foto” of “beeldbellen is niets voor mij”
Op dat moment ga ik op het puntje van mijn stoel zitten en ga vragen stellen. Wat doet het niet? Wat gebeurde er? Als voorstander van de digitale ontwikkeling in de huisartsenzorg ben ik altijd benieuwd waar mensen tegen aanlopen, welke hindernissen er worden ervaren en wat hen uiteindelijk tegenhoudt.
Medi-Mere ondersteunt
Wanneer iets niet lukt of werkt is dit vaak een combinatie van onvoldoende tijd, kennis, vaardigheid en dat een applicatie “kuren” vertoond. Dit frustreert en zorgt ervoor dat er een weerstand ontstaat of groter wordt om de App te gebruiken. Med-Mere wilt hierbij helpen.
Soms lukt het me om met een kleine aanwijzing de digivaardigheid van mijn patiënt te verbeteren of door stil te staan bij zijn weerstand hem een ander perspectief te bieden. Altijd weer bied ik de mogelijkheid om contact te leggen met onze digicoach van Medi-Mere, zij heeft de tijd en ruimte om onze patiënt zo nodig individueel te helpen.
Balans
De digitalisering in huisartsenland is een proces dat al enige tijd geleden ingezet. Zolang je de digitalisering van huisartsenzorg niet als doel hebt maar als middel ziet om te komen tot betere zorg is dit prima. Ik bemerk bij patiënten dat digitalisering soms wordt gezien als onpersoonlijk en afstandelijk. Dat begrijp ik wel. Altijd weer zul je de balans blijven moeten zoeken tussen persoonlijke zorg en digitaal ondersteunde zorg. Digitaal ondersteunde zorg is ook zeer zeker niet geschikt voor iedereen of voor iedere kwaal. Digitale zorg dient op maat te worden aangeboden als ondersteuning van de totale zorg.
Wat kunnen we dit jaar verwachten?
MedGemak en Spreekuur.nl zullen alle functionaliteiten gaan krijgen van Mijngezondheid.net. Spreekuur.nl zal de kennis en vaardigheid van de digitale doktersassistente gaan uitbreiden en nog sneller gaan beantwoorden.
We gaan opnieuw een start maken met een beeldbelspreekuur.
De praktijkondersteuners zullen Ketenzorgondersteuning online gaan aanbieden.
Visie
Online als het kan fysiek als het moet.
Dit is een vooruitstrevende visie, nog onvoldoende verkend en uitgekristalliseerd. Het geeft wel een richting. De richting van digitaal ondersteunde zorg zonder de persoonlijke zorg uit het oog te verliezen. Graag verken is samen met u dit pad en wil ik samen met u de integratie tussen fysieke en digitale zorg ontwikkelen, opdat uiteindelijk zorg voor iedereen betaalbaar, passend en gegarandeerd blijft.
Terug naar het overzicht